„O Lume Mai Curata Nu E Doar Un Slogan, Ci Chiar Un Reper In Munca Noastra”
Interlocutor: ec. Mariana IANCU, director general VIVANI Slobozia
Toti am auzit de VIVANI SALUBRITATE, dar foarte putini stim si cu ce se ocupa aceasta. Cu salubritatea, fireste, raspund cei mai multi. Raspuns corect, desigur, dar insuficient. Insuficient, pentru ca salubritate nu inseamna doar curatenie, ci o stare favorabila curateniei si, mai ales, mentinerii acesteia. O stare favorabila mentinerii conditiilor igienice, ceea ce inseamna mult mai mult decat curatenia. Mult mai mult decat acel gest banal al datului cu matura ori al adunatului hartiilor sau al nu stiu caror obiecte aruncate pe nu stiu unde… Cureti un loc anume, dar unde duci cele ce au murdarit acel loc, murdaresti cu ele un altul? Transferi pericolul de imbolnavire dintr-o parte in cealalta? Asadar, lucrurile nu sunt chiar asa de simple…
Si pentru ca lucrurile, intr-adevar, nu sunt simple, am provocat-o pe d-na Mariana Iancu, directorul general al firmei VIVANI, sa ne prezinte firma in fruntea careia se afla. Compania in fruntea careia se afla, mai corect spus, pentru ca nu mai e vorba de o firma oarecare, ci de o companie, o companie autorizata pentru desfasurarea unor activitati mult mai complexe decat ceea ce credem ca inseamna colectarea sau depozitarea deseurilor.
– Asadar, VIVANI nu mai este o firma oarecare, ci o companie…
– Da, o companie autorizata pentru activitati de depozitare a deseurilor nepericuloase, depozitare temporara si finala, dar si pentru tratare si transport de deseuri periculoase. In aceasta enumerare, oarecum tehnicista, am cuprins de fapt insusi obiectul activitatii noastre, pentru ca noi nu doar colectam, ci si depozitam, iar depozitarea nu se face oricum. Nu depozitam de-a valma, cum se spune, mai ales ca exista si deseuri periculoase, deseuri care au nevoie de o selectie anume, de un tratament anume, de o analiza anume, deseuri care, practic, au si un regim anume, un regim juridic cu care nu ne putem juca. Sunt norme europene, norme internationale pe care noi le respectam, suntem obligati sa le respectam, depozitele noastre sunt depozite conforme, nu intamplator se numesc asa, intrucat ele au fost proiectate si realizate pentru a se asigura depozitarea in conformitate cu legislatia in vigoare, interna si internationala. Aici, in acest spatiu zonal de la Amara, sunt, de fapt, mai multe depozite, dar si spatii destinate tratarii deseurilor si analizelor acestora, cu toate cele necesare acestor activitati, activitate ce presupune si impune o mare responsabilitate. Sloganul nostru este, cum se stie, „o lume mai curata”, dar nu e doar nu slogan, ci chiar un reper in munca noastra. Pentru ca a mentine lumea curata pe care ne-o dorim inseamna a respecta strict normativele în vigoare. De altfel, intreaga noastra activitate se desfasoara sub girul monitorizarii si autorizarii, autorizatii de mediu, autorizatiile sanitare, unde verzi, cum s-ar spune, fara de care nu putem face nici un pas.
– Pentru a avea, cat de cat, o imagine a activitatii companiei, activitate nu numai complexa, dar mai ales responsabila, sa incercam o prezentare a acestui spatiu zonal, cum il numeati, de la Amara, baza dumneavoastra de productie, daca-mi permiteti sa-i spun asa…
– Depozitul de la Amara, asa cum numesc mai toti aceasta zona, nu-i doar un depozit. Practic, sunt trei depozite. In primul rand, cel dat in functiune in Noiembrie 2004: Depozitul Zonal Conform pentru Deseuri Nepericuloase, cu o capacitate totala de depozitare de 283.000 mc. Apoi, Depozitul Zonal Conform pentru eliminarea finala a deseurilor cu continut de azbest (din constructii sau similare), amenajat pentru 10.000 t., din capacitatea totala de 30.000 t. Si Depozitul Conform pentru Eliminarea Finala a Deseurilor cu Continut de Substante Periculoase, a Deseurilor Periculoase Stabilizate: 20.000 t. amenajate din totalul de 60.000 t. Se mai cuvine notat: Hala pentru pretratare/tratare fizico-chimica si depozitarea temporara a deseurilor periculoase; Statia pentru obtinerea compostului prin procese fizico-chimice aerobe; Coincinerarea deseurilor cu putere calorica; Statia mobila pentru tratarea deseurilor lichide cu continut de metale grele, emulsii. De retinut ca societatea noastra detine si un depozit zonal conform pentru deseuri periculoase, primul din Romania, cu punere in functiune din 15 Iunie 2007, investitie cofinantata de Administratia Fondului pentru Mediu, cu o capacitate amenajata de 110.000 t., din 550.000 t. Repet, societatea se conformeaza prevederilor legale în vigoare si ale celor specificate în autorizatiile detinute. Obiectivul principal de activitate vizeaza deseurile care, in urma tratarii, se pot depozita final in instalatiile detinute.
Oferta larga de servicii
– Care sunt principalele categorii de deseuri pentru care sunteti deja specializati?
– Deseuri in constructii cu continut de azbest sau asimilate; slamuri cu continut de metale grele, cianuri sau crom; zguri, cenusi, inclusiv cu continut de metale grele; namoluri rezultate de la statiile de neutralizare industriale; condensatori, transformatori pe baza de ulei cu continut de PCB; electroliti uzati; acizi; solutii bazice; deseuri de vopsea; substante chimice de laborator; baterii uscate; deseuri electrice, electronice si electrocasnice; deseuri cu continut de arsen; deseuri provenite din exploatarea instalatiilor de galvanizare si alte tratamente efectuate suprafetelor metalice. Mentionam ca deseurile tratate si eliminate nu se rezuma la cele mentionate, dar exclud deseurile explozibile si radioactive. Societatea efectueaza, de asemenea, si servicii de ambalare/incarcare, transport si analiza a deşeurilor din punct de vedere fizico-chimic, avand la dispozitie recipiente adecvate depozitarii acestora. Evident ca, in intreaga noastra activitate, dincolo de a raspunde prompt solicitarii clientilor, suntem preocupati de prevenirea poluarii si, se intelege, de sanatatea si securitatea angajatilor nostri si tuturor celor in beneficiul carora lucram. Oferta serviciilor noastre insa este mult mai larga, dispunem de o baza materiala deosebita, de o gama larga de utilaje, de laboratoare, toate in proprietate, astfel incat putem raspunde tuturor solicitarilor ce vizeaza aproape toate domeniile de activitate.
A consemnat Ion ALECU
Publicat in ziarulstirea.ro in 9 Noiembrie 2010